Jak vybrat průtokový ohřívač vody

Průtokové ohřívače vody se používají pro okamžité ohřátí vody v domácnostech, kancelářích, laboratořích, vlastně kdekoliv. Ohřívače vody je možné dělit podle umístěni nebo podle instalace s vodovodní baterií nebo bez baterie. Hlavní výhodou průtokových ohřívačů je dostupnost neomezeného množství teplé vody, u které vzhledem k možnosti umístění ohřívače blízko odběrného místa nedochází k velkým tepelnými ztrátám. Další výhodou je relativně malý prostor nutný pro montáž průtokových ohřívačů. Pokud potřebujete opravdu velké množství vody, pak jsou vhodnější zásobníkové ohřívače vody a bojlery.

Dělení podle umístění průtokového ohřívače

  • Horní umístění - ohřívač je možné umístit např. nad umyvadlo a vývody k vodovodní baterii jsou umístěné v dolní části ohřívače. 
  • Dolní umístění - ohřívač se umísťuje např. pod umyvadlo a vývody k vodovodní baterii jsou umístěné v horní části ohřívače. Tento typ ohřívače je možné bez problémů umístit do spodní části kuchyňské linky.

Jak ale vybrat ten správný průtokový ohřívač, aby nám vyhovovala teplota vody?

Pří výběru průtokového ohřívače teplé užitkové vody TUV je nutno zvážit několik parametrů, které ovlivňují správný výběr. 

1. Teplota vstupní vody
Pokud chcete provozovat průtokový ohřívač celoročně může být teplota vody v zimním období i pouze 5 °C. V letním období pak záleží na zdroji vody. Voda ze studny bude chladnější a teplota z veřejného rozvodu zpravidla teplejší.

2. Požadovaná teplota výstupní vody (TUV)
Běžně používaná teplota TUV vody se pohybuje v rozmezí kolem 38 - 42 °C. Teplota vody vyšší než 40 °C již může působit jako horká.

3. Požadované množství vody
Množství požadované vody a hlavně rychlost s jakou toto množství potřebujete závisí na účelu použití. Pro mytí rukou bude spotřeba relativně malá v porovnání se sprchováním nebo napouštěním vany.

4. Potřebný příkon průtokového ohřívače
V technických parametrech, které jsou uvedené u každého průtokového ohřívače najdete hlavní údaje jako je průtok, příkon, napětí, jištění, průtok při ohřevu o 30 stupňů Celsia a další. Pro informaci uvádíme orientační hodnoty příkonu pro různá použití průtokových ohřívačů.

Pro mytí rukou - příkon ohřívače okolo 3,5 - 4,5 kW
Pro mytí nádobí - příkon ohřívače okolo 5,5 kW
Použití například i v koupelně na sprchování - příkon ohřívače kolem 7,5 kW
Koupání ve vaně - příkon kolem 11 kW a více
Pokud víte, že budete spotřebovávat větší množství teplé vody nebo využíváte najednou více odběrných míst, volte příkon 18 kW i vyšší.


Správný výběr průtokového ohřívačePro orientační výpočet potřebného příkonu můžete použít také následující graf volba průtokového ohřívače s vysvětlením.

 

 

 

 

 

 

 

5. Napětí a jištění elektroinstalace
Velice důležité pro správné fungování a možnost zapojení je elektroinstalace. Pří výběru nepřehlédněte požadované napětí 230 V nebo 400 V a požadované minimální jištění (např. 16 A, 20 A atd.).